Erkeklerde meme dokusunun aşırı büyümesi veya genişlemesidir. Göğüsler gelişmeye başladıkça bir göğüs diğerinden daha fazla büyüyebilmektedir. Jinekomasti genellikle ergenlik dönemindeki hormonal değişikliklerden sonra ortaya çıkmaktadır. Ancak küçük çocuklarda ve çok yaşlı kişilerde de fark edilebilir.
Jinekomastiye Ne Sebep Olur?
Çoğu jinekomasti vakası iyi huyludur (kanserli değildir). Jinekomasti hormon seviyesindeki değişiklerle ilişkilendirilebilmektedir.
Erkeklik hormonu (testosteron) ve kadınlık hormonu (östrojen) miktarlarındaki değişiklikler genellikle jinekomastiye neden olmaktadır.
Ek olarak, antidepresanlar, antibiyotikler, kemoterapi, prostat kanseri tedavileri, ülser ve kardiyovasküler tedaviler dahil olmak üzere birçok ilaç yan etki olarak jinekomastiye neden olabilir. Ayrıca jinekomastiye; anabolik steroidler, eroin veya esrar gibi yasadışı maddelerin kullanımından kaynaklandığı da bilinmektedir.
Bazı hastalıklar ve tıbbi durumlar da jinekomastiye neden olabilir.
Bunlardan bazıları;
Konjenital bozukluklar (doğumsal bozukluklar)
Tiroid bozuklukları
Yaralanma veya travma
Obezite
Karaciğer hastalıkları
Böbrek hastalığı
Akciğer kanseri
Testis kanseri
Böbreküstü bezi veya hipofiz bezi tümörleri
Yeni doğan bebeklerde kısa bir süre jinekomasti görülebilir. Bu genellikle anneden gelen östrojenin doğumdan sonra bir süre bebeğin dolaşımında kalması nedeniyle oluşur.
Meme kanseri ve jinekomasti ilişkili değildir. Erkeklerde meme kanseri oldukça nadirdir. Fakat doktorunuz meme kanserini ekarte etmek amacıyla bazı testler yaptırmak isteyebilir.
Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?
Jinekomasti tek göğüste olabileceği gibi her iki göğüste de olabilir. Göğüsler genellikle eşit olmayacak şekilde büyümektedir. Jinekomasti belirtileri, meme ucunun altında yağlı doku veya bir yumru şeklinde kendini gösterebilmektedir.